Fjern lagrede .Net-brukernavn og passord

Windows XP og Windows Vista lagrer brukernavn og passordinformasjon for nettverksressurser og tjenester som Windows Live på harddisken til operativsystemet. Hvis du vil sjekke om og hvilke brukernavn og passord som er lagret med muligheten for å fjerne noen eller alle av dem, kan du gjøre følgende:

Åpne kommandolinjen ved å trykke Windows-R, skrive cmd og trykke enter. Nå bruker du kommandoen kontroll keymgr.dll for å åpne vinduet til et program som heter Lagrede brukernavn og passord som viser alle lagrede brukernavn og passord for den nåværende aktive profilen.



Du kan bruke kommandoen Kontroller brukerpassord2 for å åpne brukerkontokonfigurasjonen i stedet. Hvis du klikker på Avansert i den fanen, kan du få tilgang til den samme menyen ved å klikke på Administrer passord-knappen.

control keymgr.dll

Du kan da merke enhver oppføring i listen og enten fjerne den eller vise dens egenskaper for ytterligere informasjon. Hvis du fjerner en oppføring, må du oppgi brukernavn og passord igjen under neste innlogging til tjenesten.



Oppdater: Kontrollpanel-appleten som åpnes når du kjører den første kommandoen, heter Credential Manager i nyere versjoner av Windows. Her finner du ikke bare Windows-legitimasjon, men også sertifikatbaserte og generiske legitimasjonsbeskrivelser og når de sist ble endret.

Informasjonen kan redigeres eller fjernes akkurat som i tidligere versjoner av operativsystemet. Den andre kommandoen åpner kontrollpanelet Applet for brukerkontoer hvor du kan legge til, fjerne eller redigere brukere som har en lokal konto på systemet.

Merk at du også kan bruke passordkommandoen for nettbrukernavn for å tilordne et nytt passord til det valgte brukernavnet. Du trenger ikke å nåværende passord for det forutsatt at du har tilstrekkelige privilegier, noe som gjør det ideelt å tilbakestille et brukerpassord hvis brukeren har glemt passordet. Du kan lese opp på netto brukerkommando på Microsofts supportnettsted.

Vær oppmerksom på at tilbakestilling av passord vil gjøre filer beskyttet av BitLocker utilgjengelige. Det foreslås derfor ikke å gjøre dette hvis BitLocker er i bruk av den valgte brukerkontoen.